W związku ze zbliżającym się końcem roku szkolnego, uczniowie klasy VI w ramach Kółka kulinarnego spotkali siępo raz ostatni, aby podsumować swoje całoroczne zmagania w kuchni. Oczywiście i tym razem nie obyło się bez wspólnego przygotowywania pysznego posiłku. Szóstoklasiści pod opieką Pani Anety Bachty podjęli się nowego wyzwania jakim było pieczenie proziaków – prostej i sycącej przekąski, która najlepiej smakuje na ciepło w towarzystwie masła. Należy podkreślić, że proziaki wywodzą się z podkarpackiej tradycji kulinarnej i stanowią ważny element naszego lokalnego dziedzictwa kulturowego. Dla wielu osób kojarzą się z dzieciństwem i ciepłem rodzinnego domu, dlatego warto przekazywać recepturę i umiejętność ich wykonania z pokolenia na pokolenie.
Słodkim akcentem na pożegnanie Kółka kulinarnego były również kruche babeczki z kremem i owocami.
Do przygotowania proziaków i babeczek wykorzystano sprzęty, które szkoła otrzymała w ramach Programu ,,Laboratoria Przyszłości”.